Påfyll

Det begynner å bli en stund siden jeg satt på toget til Oslo for faglig påfyll. Dagen ble lang, og med togforsinkelse og innleveringsfrist og sist men ikke minst juleferie(!), ble et nytt blogginnlegg nedprioritert. Men siden Oslo-dagen var en viktig erfaring for meg, kan jeg ikke være foruten å ha skrevet om den her. Så da går jeg litt tilbake i tid.

Jeg var innom SOFTGalleri og Museet for samtidskunst.

Utstillingen til Liv Zachrisson, “Jag lysnar under tyget”,  i SOFTGalleri, var hovedmotivasjonen for turen. Jeg startet også mitt besøk her. Og for en opplevelse…

IMG_0442

Fra jeg åpnet galleridøren, ble jeg grepet inn i kunstnerens visuelle og audiovisuelle landskap. Installasjonen utgjør 29 enkeltverk, utført i ulike medier som foto, maleri, voksskulptur, tegning og innlest dikt-lyd, der hver på sin måte fyller rommet. De visuelle bildene er plassert langs det lille gallerirommets vegger, noe henger på veggen, andre ting står stablet i grupperinger, en ordnet uorden. Den bærende lyden, sammen med hennes formspråk gjør at verkene møtes og danner en helhet.

IMG_0443

Jeg starter nærmere undersøkelse ved verk 1 på listen, Öra, et skulpturelt øre, som med et skjerper hørselen, og sammen med et dypt drag av pust, klargjør kroppen til å bare være i opplevelsen denne kunsten vil gi meg. Jeg vandrer. Følger komposisjonene som nærmest følger en tidslinje, som en tankestrøm. Diktet som leses med ulike stemmeleier, gir meg koblinger og innganger til det jeg ser. Når jeg så har fulgt tankestrømmen, kommer jeg tilbake til øret. Lydsporet befinner seg et annet sted enn da jeg begynte denne oppdagelsen. Nye koblinger kommer. Og slik er opplevelsen som en slags sirkelbevegelse, der verket treffer dypere og dypere, jo mer jeg vandrer. Jeg kjenner meg tung og lett om hverandre, kjenner på alvor, samtidig som jeg plutselig må trekke på smilebåndet. Jeg trekker kjensler til indre prosesser i meg selv, og til sårbarhet, tilgjenglighet og styrke, som er temaer hun behandler.

IMG_0439     Jag lysnar under tyget tar for seg det å lytte, innover i seg selv og utover i verden. Hun ser på tyget som et verktøy for å lytte og tyget som en membran mellom en ytre og indre verden Zachrisson beveger seg i motsetninger i matrialene, mellom det strenge og det frie, det mørke og lyse, det figurative og abstrakte, det skjøre og sterke. Det slår meg hvordan kombinasjoner av medier kan danne en så stor kompleksitet, som gjør at verket konstant manifestrerer seg på nye måter.

IMG_0451     Liv Zachrisson arbeider utfra et fenomenologisk perspektiv, og arbeider utfra sin grunnleggende innsikt om at kroppen husker og har erfaring. Hun stoler selv på at kroppen vet hvor hun skal i den kunstneriske prosessen. (SOFT galleri, 2015). Kunsten hennes uttrykker også hvordan navigere i kunst, og hvordan navigere i verden, noe som er to sider av samme sak hos Zachrisson. Jeg beundrer hvordan hun omfavner fenomenologien til sin livsfilosofi og jeg finner stor inspirasjon i hvordan hun knytter sin kunstneriske prosess til ekstensielt nærvær. Hun behersker sitt felt og Jag lysnar under tyget er et mesterlig bidrag til kunnskapen om vår livsverden, etter min mening.

Jeg kjente meg egentlig mettet på inntrykk, og kunne likegodt satt meg fornøyd på toget hjem igjen. Men siden jeg først var her inne, måtte jeg gripe sjansen til å oppleve Anna-Eva Bergmans grafiske univers.

IMG_0465

Inntrykkene fra Zachrissons installasjon var nok ikke ferdig fordøyet, og kanskje det er derfor jeg fant så mye likheter i de to ulike utstillingene.

IMG_0439 2

Særlig bet jeg merke i en gjentagene form hos dem begge. Bergmans bautaer minnet om Zachrissons fotografier. Eller var det omvendt? Det gav meg plutselig en ny inngang til Zachrissons utstilling, der disse tildekkede hodene, ble et bilde på minner og levd liv, noe som var langt mer stødig og grunnleggende, enn disse skjøre spøkelsene jeg først hadde fornemmelsen av…

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s